Til Forside    

Udskriftsvenlig side

Champagne - Bourgogne - Alsace
Campingferie
juni 2008

  
I denne ferie har vi planlagt at besøge disse 3 vinområder i Frankrig, og det er jo altid godt at begynde med Champagne.

Første overnatning er planlagt til Hamburg Nord. Vi forlader motorvejen ved HH-Schnelsen Nord og følger skiltene og GPS’en, men her er tilsyneladende ingen campingplads. I stedet er her en stor IKEA og en P-plads og vejarbejde. Hjemkommet og tjek af website og Googleearth må vi konstatere, at den ligger godt gemt, lige bag IKEA og lige op til motorvejen. Så pyt.
www.campingplatz-hamburg.de
Vi prøver den næste campingplads GPS’en kan finde. 
Men her er lukket. Så giver vi op og fortsætter igennem Elb Tunnel og videre til Osnabrucke, hvor trætheden overmander os, og vi overnatter  på en rasteplads. Fortsætter næste morgen kl. 8. 

   

Klik for større billede

Klik for større billede

Klik for større billede

Klik for større billede

Camping Municipal d'Epernay

Camping Municipal d'Epernay

Champagne området

Champagne området

Champagne  
Midt på eftermiddagen dukker Epernay frem - flot beliggende midt i et område med vinmarker. Der er stor aktivitet, og vi passerer utallige vinhuse.
Epernay virker som en dejlig by, hvor Camping Municipal d'Epernay er placeret helt ned til floden Marne og nabo til byens sportspladser. En særdeles pæn og velholdt plads. En bod nede ved floden sælger tempereret champagne og andre drikkevarer.
Vi vælger nu at starte cyklerne op og kigge lidt på byen. Her er masser af forretninger og hyggelige kroge og en stor og flot kirke.
Nede ved floden finder vi et stort supermarked og får købt noget champagne til den medbragte aftensmad, som vi ikke nåede i aftes. Boller i karry og champagne - det går an. Vi sidder udenfor og spiser, men det regner stadig ind imellem. Let regn, men temperaturen er ok.
Trætte går vi tidligt i seng til trommeregn på taget.
Morgenbrødet bliver hentet hos den mobile bager, der holder lige uden for vores domicil.

Epernay
har ca. 27.000 indbyggere, og her laver man ikke andet end champagne. Der fremstilles lige så store mængder som i Reims, der har ca. 180.000 indbyggere. Der er ca. 100 km i kældergange under byen.
Etiketten på champagnen viser navnet på firmaet, der fremstiller den - ikke navnet på vingården eller distrikt. Firmaerne køber druerne af vinbønderne, for næsten al champagne er en blanding af druer fra forskellige marker. Hvilket som regel gør den bedre. Det mest sælges som NV non vintage (ikke årgangs) champagne. En vintageårgang fremstilles kun i særligt gode år.

        

Klik for større billede

Klik for større billede

Klik for større billede

Klik for større billede

Mercier vintønde 

Mercier 

Avenue de Champagne

Avenue de Champagne

   

Efter morgenmaden regner det stadig, men vi er jo ikke kommet til et champagneområde for at sidde inde i campingvognen, så vi tager bilen og kører op til byen, for at finde Avenue de Champagne. Campingdamen har indtegnet den, samt indkøbsmuligheder på det bykort hun giver os ved ankomsten.
Desværre er præcis den strækning hun har indtegnet spærret for indkørsel på grund af vejarbejde. Vi kører alligevel ind, men det er altså sandt nok. Tilbage igen. 
I den anden retning på Avenuen ligger det store Champagnehus Mercier, så vi aflægger et besøg i den flotte bygning, hvor vi bliver mødt af verdens største vintønde, der vejer 23t og har et indhold, der svarer til 215.000 flasker. Det tog 15 år at bygge den til verdensudstillingen i Paris i 1889. Den er lavet af 150 udvalgte egetræer fra Ungarn, som alle var mere end 100 år gamle. Det tog 8 dage og nætter at transportere denne gigantiske vintønde fra Epernay til Paris. Turen var ikke problemfri. Undervejs kollapsede 2 broer under vægten og andre krævede større reparationer. Desuden blev lygter og bygninger beskadiget, så Eugène Mercier måtte købe 5 huse, som blev revet ned for at gøre plads. Men det gav en masse reklame, selv om Eiffeltårnet var den store attraktion på verdensudstillingen.  
Vi køber en rundvisning inkl. smagsprøve til 8 euro pr. person. Noget fornuftigt skal man jo lave på en regnvejrsdag.
www.champagnemercier.fr
En guidet rundvisning er på ca. 45 min. Vi er kun 4 på holdet, så der er gode muligheder for at stille spørgsmål til den hollandske studerende, der netop er begyndt på sit feriejob som guide.
Allerførst ser vi en kort og forvirret reklamefilm, inden vi stiger ind i en elevator med panoramaudsigt, der bringer os 30 m ned i kældrene. Her venter nogle laserstyrede små togvogne til at køre os rundt i en lille del af de 18 km kældre under Mercier. Flotte skulpturer pryder væggene rundt i gangene.
Efter turen i kældrene tager vi igen elevatoren op og ender pudsigt nok i deres velassorterede vinudsalg. Vi får vores smagning og kigger på varerne og køber en kasse. Vi kan jo ikke komme hjem uden champagne og slet ikke uden en Mercier.
Eugène Mercier etablerede sit Champagnehus i 1858, kun 20 år gammel og døde i 1904.

Regnen holder sig heller ikke helt væk på 2. dagen. Men efter morgenmaden og den forsinkede bager cykler vi alligevel op i byen medbringende vores regntøj.
Vi blev ikke helt færdige med Avenue de Champagne. 
Det første champagnefirma vi ser, er Moët & Chandon.
www.moet.com
Moët er en af verdens største producenter af champagne med over 2 mio. flasker pr. år.
Vi parkerer cyklerne ved porten, og det første vi ser er statuen af Dom Perignon.
Indenfor er der en flot butik med vin og souvenirs. Også her kan man købe en rundvisning for 13 euro, men det undlader vi. Vi kigger os lidt omkring indenfor i de flotte lokaler og traver derefter videre op ad Avenuen. Den er ved at blive istandsat for 6,9 mio. euro. Og flot er den bestemt på den halvdel, der allerede står færdig.
Det siges, at dette er den dyreste gade i verden p.g.a. alle de millioner af dyre flasker champagne, der ligger i de mange kilometer kældre under gaden.
Længere oppe i byen kommer vi til markedshallen, som syder af aktivitet. Grøntsager, blomster, ost, kød. Alt til et godt måltid, kan man købe her.
 

   

Klik for større billede

Klik for større billede

Klik for større billede

Klik for større billede

Markedshallen i Epernay

Dom Perignon - Moët & Chandon

Moët & Chandon

Hautvillers

Lidt om Champagne
Champagne er det nordligste vindistrikt i Frankrig og var bedst kendt for sine røde vine indtil den mousserende vin dukkede frem i det 17. århundrede efter at være blevet opfundet af en munk ved navn Dom Pérignon.
Tidligere gjorde man sig store anstrengelser for at slippe af med boblerne, der kom og gik. Champagnen blev lagret på fade om vinteren og når foråret kom, begyndte vinen atter at boble. Det kostede nogle flasker, indtil Dom Pérignon havde udviklet særligt stærke flasker med korkpropper.
Champagne har 30.000 ha vinmarker, 200 Champagne huse, 14.827 vinbønder.
Der anvendes 3 druesorter. Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay.
Et af de største Champagnehuse i Epernay er Mercier & Cie.
De største champagner er Pommery, Veuve Cliquot, Mercier, Taittinger og Möet & Chandon.
Champagneruten ”Route Touristque du Champagne” er en 600 km lang rute, der begynder vest for Reims ved Tinqurex på N31. Ad D27 og D26 igennem Epernay og langs Marne floden.

Dom Pérignon
En Benediktinermunk, der siges at have udviklet kunsten at blande vine, for at skabe champagner med overlegen smag. Han er også kendt for sit arbejde med at forebygge at champagneflasker med korkpropper eksploderer. Han gjorde dette ved at bruge tykkere flasker og binde korkproppen fast med ståltråd.
Det siges også, at der er dokumentation for, at den engelske videnskabsmand og læge Christopher Merret opfandt champagnen mindst 30 år før Dom Perignon.
I hver fald opkalder Moët & Chandon den første luksuschampagne efter den formodede opfinder, Dom Pérignon.

Hautvillers
Vi skal have set noget mere af Champagneområdet inden vi kører videre i morgen, så vi kører over på den anden side af Marne floden, for at kigge på Hautvillers. Her skulle munken Dom Pérignon have været kældermester på et kloster, da han producerede noget af det allerførste champagne omkring 1681. Det er en kort tur på ca. 3 km.
Byen ligger højt og med en flot udsigt lige over Marne dalen og de små byer. Lige over for Epernay og campingpladsen.
Vi parkerer midt i byen på en stor parkeringsplads og traver rundt i den lille øde by. Her er hyggeligt og her er atmosfære, selv om byen ikke er særlig gammel. Blev ødelagt under 1. Verdenskrig, men er rekonstrueret. Næsten ved hvert eneste hus hænger et flot skilt. Også skiltene med gadenavnene er specielle.
Ved kirken har Champagnefirmaet J.M. Gobillard & Fils åben, så vi går ind og smager 4 forskellige, og køber 3 forskellige i alt 6 flasker.
På tilbageturen følger vi vinruten og kører over floden ved den første bro og videre ad vinruten på sydsiden.

Aftensmad: hvide asparges, andebryst og hindbærtærte. Selvfølgelig med Champagne til - G.H. Martel & Co. Brut Prestige. Kaffen udenfor med en marc de champagne til.
Vi kan se over til Hautvillers på den anden side. Flot ser det ud med lys på kirken.

Næste morgen fortsætter vi mod Meursault efter 3-4 dejlige, men regnfulde dage i Champagneområdet.

        

Klik for større billede

Klik for større billede

Klik for større billede

Klik for større billede

Serein floden iChablis

Serein floden iChablis

Marked i Chablis

Vinmarker ved Chablis

   
Chablis
Ved Pontigny drejer vi mod Chablis. Byen ligger i en dal sammen med floden Serein 160 km nord for Beaune.
Chablis by er en hyggelig middelalderby. Selv om den blev voldsomt bombet under 2. verdenskrig er der mange flotte gamle bygninger og rester af en bymur.
Chablis er også navnet på en tør hvidvin fremstillet på chardonnaydruen i det nordligste vindistrikt i Bourgogne. Hemmeligheden bag den specielle smag ligger efter sigende i jordbunden. Blandingen af forstenede østersskaller, kalksten og mineraler.
En ægte Chablis skal være fra Frankrig og ikke en efterligning fra Californien, der ikke er fremstillet på Chardonnay druer.

Solen skinner og der er blomster i trængsel og åkander i floden, der flyder igennem byen. Vi kigger ned i en hyggelig kælder hos Domaine Camu og smager lidt før vi køber nogle flasker. www.christophecamu.fr  
Der er markedsdag, så gaderne er fyldt med alskens varer. Kød, grønt, tøj m.m.
Byens campingplads ligger dejligt ved floden tæt ved byen. Camping de Chablis.
Vi prøver at finde et sted at spise frokost, men opgiver og kører i stedet lidt uden for byen med udsigt til de dyre vinmarker og spiser vores medbragte brød og paté.

            

Klik for større billede

Klik for større billede

Klik for større billede

Klik for større billede

Udsigt til Meursault Torvet i Meursault Torvet i Meursault Château Meursault
                           
Meursault - Bourgogne området
Vi ankommer til Meursault og campingpladsen La Grappe d'Or midt på eftermiddagen i solskin og dejligt vejr. www.camping-meursault.com
Vælger en plads i den øverste afdeling med udsigt over vinmarkerne og byen. Desværre går der en landevej lige bag hegnet. Men det opdager vi først senere. Vores nattesøvn forstyrres en del af trafikken på den bagved liggende vej, hvor der køres i døgndrift.

Aftensmaden indtager vi på campingpladsens restaurant, som er placeret lige neden for os. Vi bestiller vinbjergsnegle, boeuf bourguignon, ost/tærte. En kande hvid og rød bourgogne. Hvidvinen er tynd og træls, så vi skynder os, at afbestille den røde kande. Køber en flaske. Det går an. Vi får ved ankomsten en billet til et glas vin, men det undlader vi at bruge, med fare for at få noget sprøjt. Ikke den bedste start i vinlandet.
Det dejlige vejr holder ikke længe, der er kommet tunge skyer, og mens vi spiser står regnen ned i stænger. Vi sidder heldigvis i tørvejr. Kaffen indtager vi under ”solsejlet” ved campingvognen, mens det lyner og tordner.

Næste morgen står vi op til flot vejr. Efter morgenmaden cykler vi ned til byen og tjekker indkøbsmulighederne. Der er en lille købmand og en bager, men slagteren er lukket.
Vi fortsætter ud forbi Château Meursault www.meursault.com
Et rigtig flot gammelt slot, som vi besøgte for mange år siden og også skal kigge nærmere på en af dagene.
Vi fortsætter igennem vinmarkerne til Puligny Montrachet. Landsbyen ligner alle de andre, men de bedste vine herfra skulle være de bedste tørre vine i verden. Puligny Montrachet er for hvidvin hvad Vosne Romanée er for rødvin. 
Vi holder nu bare kaffepause midt i byen, inden vi tager tilbageturen igennem de dyre marker. 
En afstikker op til Blagny, der ligger flot og højt over Puligny Montrachet og Meursault,  får sveden frem, men udsigten er flot. Nedturen går lidt hurtigere, og snart er vi tilbage i
Meursault, hvor vi køber flutes og pæretærte hos bageren, inden vi fortsætter mod campingpladsen. Gør dog lige holdt ved Ropiteau Freres, hvor vi besøger kældrene. Imponerende at gå dernede i de lange gange.
Campingpladsens pool kommer i brug, der er 28 gr.
Der er EM i fodbold. Holland skal spille i aften og hollændere er i overtal på campingpladsen. Vi er ikke i tvivl, når Holland scorer. Restauranten er yderst velbesøgt i aften.

Det er dyrt at købe den lokale vin. Den hvidvin vi købte for 10 euro, her på pladsen er oven i købet ikke særlig god. 75 kr. for en dårlig vin, må siges at være for meget. Til gengæld finder vi hos købmanden på torvet en rød til ca. 6 euro, som er udmærket. En Bourgogne Rouge 2004 fra Pascal Pouhin, Meursault.

     
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Kælder - Château Pommard Smagsprøver  Château Pommard Beaune Vinmarker ved Meursault
  
Château Pommard
Cyklerne frem og afsted mod nord. Efter 1,5 kom kører vi igennem Volnay og fortsætter videre mod Pommard, der ligger midt mellem Volnay og Beaune. Vi standser ved Château Pommard og køber en guidet rundvisning i kældrene til 15 euro/person. Inkl. 3 smagsprøver, film og besøg på et lille vinmuseum. Fin rundvisning med en guide, der fortæller en masse om vinhuset. Vi er kun 4 gæster, så der rig mulighed for at stille spørgsmål.
Det er 3 dyre smagsprøver fra Château Pommard, vi slutter af med. Det er vin fra 2003 og 2004 til 48 euro og én fra 2005 til 51 euro. Vi undlader at købe, men de smager rigtig godt. En Pommard bør være minst 3 år, før den drikkes.
Vinstokkene blomstrer nu - så er der 100 dage til høsten, fortæller guiden.
Châteauet har netop gennemgået en omfattende renovering og ser også rigtig flot ud.
Château de Pommard ligger 3 km fra Beaune og blev grundlagt i 1098 af Hertugen af Bourgogne. Det nuværende slot blev bygget i det 18. århundrede. Med 19 ha. vinmarker er det den største enkeltbesidder i hele Côte d'Or området.

Vi fortsætter vores cykeltur ad cykelruten til Beaune. Turen går gennem vinmarkerne og er en flot tur uden trafik. Til gengæld er der stor aktivitet i vinmarkerne. Der sprøjtes og beskæres.
   
Beaune  
er hovedstaden i Bourgogne. Vi parkerer cyklerne ved selvbetjeningsturistkontoret midt i byen lige over for Hôtel Dieu - Hospices de Beaune, det gamle hospital, som hvert år i november er rammen om en historisk vinauktion. Oprindeligt et hospital, der blev grundlagt i 1443 for fattige og nødlidende. Hospitalsbygningen er nu museum og besøges hvert år af næsten en halv million turister. Hospices de Beaune er turistmagneten i byen.
Det siges, at under de gamle gader i byen er der mere end 50 km vinkældre og tunneller, hvor der opbevares vin.

Fra bagsiden af Hospices de Beaune kan man se noget af de berømte kulørte, glaserede tage, men vi har jo allerede været derinde for en del år siden, så det undlader vi. 
Efter et par timer inkl. frokostpause under en skyggefuld parasol, cykler vi samme vej tilbage. En varm tur. Der er næsten 29 gr., da vi kommer tilbage til campingpladsen. Poolen er heldigvis dejlig svalende.
Det trækker op til regn og det buldrer, mens vi drikker kaffen. Ind imellem bygerne smutter vi ned i byen for at handle lidt ind.
Aftensmaden skulle være indtaget på ”La Diligence” ca. 2-3 km mod syd. Men der er lukket, da vi ankommer, så det bliver Centre Ville Hotel på torvet.
Vi bestiller en menu til 20 euro og en flaske rødvin fra nabobyen Montheile
Salater til forret, svinekød med kartoffelmos og grønt i sennepssauce. Tærte til dessert.
Udenfor buldrer og lyner det. Lyset i restauranten blinker. Vi har heldigvis taget regntøjet med på cyklen.
       
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Hvilken vej skal vi nu? Falaises  La Rochepot Læ i vinmarken
  
”Route de grand vin” 
21 gr. Og regnvejret kommer lige efter morgenmaden.
Men i dag tager vi på biltur sydover, så pyt med vejret. Følger nogenlunde den brune ”Route de grand vin " én af turistruterne mellem vinmarkerne.  
Første by er Santenay derefter Dezize les Maranges og Paris-l'Hopital. Et frodigt og bakket landskab, så vi må ud og nyde udsigten. Videre til Saint Sernin du Plain, St. Maurice les Couches, Nion og Dennevy med Canal du Centre og store flotte træer på torvet.
Saint Gilles kanal med sluseanlæg. Op ad smalle veje med flot udsigt og solbærmarker.
via Aluze og mod Rully, hvor der er et stort og flot gammelt slot med udsigt.
Mod Mercury via landevejen, hvilket ikke var meningen. Mercury er en lidt større by. Videre mod St. Martin sous Montaigu. Jorden her er rød - betyder meget jern.
Prøver at finde et sted at spise frokost, men det eneste åbne sted, serverer kun drikkevarer. I stedet handler vi i et supermarked i Chalon sur Saône og indtager frokosten i ”forteltet” inden vi gør os klar til at cykle til Château Meursault.

Château Meursault
En cykeltur på ca. 2 km. 15 euro/person for at se kældrene og slutte af med en smagning. Kælderturen er uden guide, så vi kan tage os god tid. Der er ikke andre gæster, før vi ankommer til smagerummet.
Undervejs møder vi en fotograf, der er ved at tage billeder til katalog m.v.
Der er mulighed for at smage 10 forskellige vine, hvor den billigste koster 14 euro og de dyreste 30-40 euro.  
Vi ender med at købe 6 fl. samt 2 marc Bourgogne, som vi smager til allersidst, da vi er ved at betale. Marc er det franske ord for "kvas" og er den type Eau de Vie, man får ved at destillere kvaset efter presning af druerne til vin efter endt gæring.
Til
aftensmaden drikker vi selvfølgelig bourgogne Château Meursault 2003.

La Rochepot
Sol og 20 gr. til morgenmaden. Passende til en cykeltur. 
Dagens udflugt er planlagt at gå til La Rochepot på cykel!!
Nu har vi ikke rigtig noget ordentligt kort, men vi har Bourgogne vinbogen
Min bedre halvdel mener, at vi skal op til nabobyen og dreje. Det mener jeg egentlig også, men det er bare forskellige byer vi taler om.
Så vi cykler til Monthelie og videre igennem skovområde og godt ned ad bakke. Vi skulle jo egentlig op i bjergene, men fortsætter alligevel. Efter nogle km. kommer vi til en lille by, hvor der er 8 km til St. Romain. Det meste opad i hårnålesving. Krise.
Så står vi ved en skillevej - skal vi opgive og cykle nedad igennem St. Romain og tilbage ca. 5 km eller fortsætte 8 km til La Rochepot. Vi vælger at fortsætte i gå/cykel tempo opad flere hårnålesving. Forstår godt at cykelsporten har brug for lidt opkvikkende. Det er sejt, men vi kommer omsider op til en flot flot udsigt over dalen og Falaises - de stejle kalkstensklipper. 
Heldigvis er det næste stykke helt fladt, og der er kornmarker og landbrug. Men vi skal lidt nedad igen, og det er jo ingen sag. Igennem et par byer. Orches med flotte klippevægge som baggrund og dernæst Evelle
Omsider når vi frem til det flotte slot La Rochepot, som pryder forsiden af vores Bourgogne bog, som konstant har været vores følgesvend. Slottet ligger så flot omkranset af skov i kanten af byen Rochepot.
Vi betaler 7 euro i entre, og kan derefter selv gå rundt. Lidt senere er der en guidet rundvisning til de aflukkede rum. Desværre foregår rundvisningen på fransk, men det er alligevel en oplevelse. For at komme ind på slottet skal vi passere en vindebro og derfra går vi ind i en anden tidsalder. 
Slottet blev bygget i det 12. århundrede, blev ombygget i det 15. århundrede og restaureret i det 19. århundrede, efter at være blevet ødelagt under den franske revolution.
Tagstenene på slottet er farverige og glaserede, som ofte i Bourgogne. Møbler og inventar er en oplevelse.

Efter slotsbesøget tjekker vi lige hvilken vej, vi skal cykle, for ikke at komme ud i noget fejlnavigering igen. Og så trænger vi til frokost inden hjemturen. Det første sted vi kommer til, er et hotel med en dejlig terrasse lige bag hovedgaden. www.relais-du-chateau.com
Vi bestiller dagens menu til 12 euro + vand og lidt hvidvin. Forretten er parmaskinke. Hovedretten er blåmuslinger i flødesauce med urter med fritter til. Desserten er frugtsalat. Det smager super godt. Feriens absolut bedste måltid.
Men vi skal jo videre, så vi begynder nedstigningen mod St. Aubin. Ren afslapning. Vi tager lige et lille stykke på landevejen og drejer derefter af mod vores naboby Puligny Montrachet. Derfra går det meget nemt og hurtigt igennem vinmarkerne mod Meursault.
Vi har cyklet 32 km i dag.

Men vi når alligevel en hurtig tur ned til Ropiteau Fréres, hvor vi allerede har set kældrene. Men nu smager vi lige lidt før indkøbene. 6 flasker kan vi have på cyklen, og så er der lige Créme de Cassis de Bourgogne - solbærlikøren. Den smager vi, mens vinen bliver pakket, så den ryger også lige med hjem.
Det trækker kraftigt op til regn, så vi skynder os tilbage. Alle er i gang med oprydning af stole og løsdele. Der går lige en halv time, så står regnen ned i stænger.

      
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
De dyre marker Château Vougeot  Dijon Dijon Place de Liberation
     

Dijon
Vi når op på 17 gr. inden vi er færdige med morgenmaden, så højsommer er det ikke i dag, men solen skinner, så der er håb. I dag tager vi på biltur mod nord. Har planlagt at kigge på området mellem Beaune og Dijon, og selvfølgelig byen Dijon.

Nuits St Georges
Er en hyggelig by, hvor vi parkerer på torvet og går en strøgtur. Byen har givet navn til området Côte de Nuits, der begynder lige syd for Dijon. Her produceres fortrinsvis rødvin.
Køber en af de flotte vinkurve. Den gamle model til at samle druer i. 
Der er marked i byen, men det ligner jo alle de andre, selv om det er meget hyggeligt.

Vosne Romanee
Er måske den mest kendte vinlandsby i Bourgogne med måske verdens dyreste landbrugsjord. La Romanée Conti vinmark dominerer landsbyen med sine vine, der er blandt de dyreste i verden.
Her holder vi andægtigt ved den dyre mark. Det er der åbenbart mange andre der gør. På den lave mur, der omgiver marken, står en meddelelse på en lille plade, hvor man beder gæster om at respektere vinmarken og ikke gå ind på området.

Château du Clos Vougeot
ligger ca. 15 km nord for Beaune mellem Gévry Chambertin og Nuits St Georges
Lidt før Château Vougeot stopper vi op og nyder udsigten over de berømte vinmarker, inden vi kører ned og kigger indenfor i slottet.
Der blev serveret Clos de Vougeot 1845 i filmen Babettes Gæstebud.

Dijon
Via N74 kommer vi til Dijon, hvor vi finder et P-hus og går derefter mod centrum. Der er kun få minutters gang, og vi finder hurtigt et turistkontor. Udstyret med et bykort er det hele lidt nemmere. Dijon er en by med ca. 150.000 indbyggere og den historiske hovedby i Bourgogne. Her blev ingeniør Gustave Eiffel født i 1832 og i 1887-89 opførte han Eiffeltårnet i Paris.
Vi begynder nu med at finde et sted, hvor vi spiser vores frokost - Place F Rude.
Der er mange steder, der skal studeres og byen er hyggelig med mange gågader. Vi lægger ud med at kigge på den gamle bydel og kigger indenfor i et par kirker og et museum. 
Der er mange fantastisk flotte gamle bygninger. De farvestrålende glaserede tag ser vi også et par steder. Vi passerer også hallerne, hvor der dog er lukket i dag.
Den flotteste plads er Place de Liberation med Palais des Ducs et des Etats de Bourgogne. Det er en meget stor og meget imponerende plads med de flotteste gamle bygninger.
Der kører små gratisbusser rundt i byen.

Da vi har fået nok af kirker og flotte bygninger går vi ud til bilen og betaler 2 euro. Her er billigt at parkere. Vi forsøger med hjælp af GPSén at komme ud af byen. Efter et par runder lykkes det os at komme ud på den rigtige vej mod Beaune på N74.

Efter aftensmaden er der oprydning og pakning. Fra restauranten lyder der fodboldjubel. I morgen kører vi til Alsace.

    
Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Ribeauvillé Ribeauvillé Ribeauvillé Vogeserne
Alsace
Der er 284 km til Ribeauvillé. Vi kører på motorvejen lige efter Pommard og kører mod Besancon på A36.
Vi forlader motorvejen ved afkørsel 14 og fortsætter på N83. Egentlig er det en afkørsel senere vi har udset os, men kortet er gammelt, og der er kommet endnu en afkørsel. Men det er faktisk helt fint, vi sparer en motorvejsbetaling, og turen er flot op igennem Alsace. Med lidt småregn undervejs.
Som forventet har campingpladsen i Ribeauvillé middagslukket indtil kl. 14. Så vi bruger den næste time til at finde den bedste placering på pladsen. Vi bestemmer os for nr. 39, hvilket er ved siden af den plads vi havde ved sidste besøg. Der bliver også tid til lidt frokost.
Da vi tjekker ind i receptionen, bemærker vi, at der er trådløst netværk. Vi får en bon med password og adgangskode, der gælder i en uge. Uden beregning.
www.camping-alsace.com/ribeauville
Storkene spankulerer rundt på pladsen.
Da vi er installeret, cykler vi op til E.Leclerc for at proviantere. Jeg husker det som meget større, men det er jo også en del år siden. Man er dog også i gang med en større udvidelse af butikken.
Vi må jo lige afprøve nettet, og på SKYPE får vi os en sludder med familien.

Eguisheim
Næste dag kører vi til Eguisheim. Her er der næsten ikke til at finde en parkering, for der er biler overalt. Der er loppemarked i hele byen, og vinhandlerne har desværre lukket. Men næste dag vender vi tilbage og får provianteret hos Paul Schneider.
Vi kigger lidt rundt i byen og er også inde i den flotte kirke.
På tilbageturen passerer vi Wolfberger, der er en sammenslutning af vinproducenter i Eguisheim. De har fået nyt stort domicil ved en rundkørsel ved Colmar. Vi må selvfølgelig kigge nærmere, og finder den flotteste selvbetjeningsbutik med vin og tilbehør.
Cave Wolfberger åbnede i slutningen af 2004 en butik i en 1.000 m2 stor bygning. I det store selvbetjeningslokale er der i midten en stor bar, hvor der rig lejlighed til at smage og få gode råd.
Adresse: Cave Wolfberger, Chemin de la Fecht, 68000, Colmar
Åbningstider: Dagligt: 7.30 - 11.45 og 13.45 - 17.30

   

Klik for større billede

Klik for større billede

Klik for større billede

Klik for større billede

Lopemarked i Eguisheim

Paul Schneider i Eguisheim

Eguisheim

Kaysersberg

Hunawihr
Endnu en nat med regn.
Cyklerne i gang og efter flere forsøg på at finde cykelruten til Hunawihr smutter vi op på landevejen og 2 minutter efter kan vi se Hunawihr. Der er ikke langt derop. Vi cykler rundt i det meste af den lille by og kigger indenfor i den gamle og meget flotte kirke, der ligger så højt og flot med udsigt over området. 
Til gengæld lykkes det os hurtigt, at finde cykelruten tilbage til Ribeauvillé. Her cykler vi lidt udenfor byen og ser, hvor vandreturene til Dusenbach begynder. Traver ned gennem byen og drikker et glas muscat på en Café. Der er tørvejr, men ingen sol.

Bergheim og Rohrschwihr 
Ingen tid at spilde. Denne gang drejer vi til højre uden for campingpladsen og følger cykelruten gennem vinmarker til Bergheim. Allerførst i byen bor Marcel Deiss, der dyrker vin efter biodynamiske principper. Og én af de allerbedste i Alsace til at lave vin.
Bergheim er en rigtig flot by. En positiv overraskelse. Vi cykler op til kirken og kigger indenfor. Der er orgelmusik. Kirken er højtbeliggende i byen med masser af blomsterkasser i fuld flor.
Herfra fortsætter vi 1,5 km til Rorschwihr. Drejer til venstre ved første kryds i byen og holder ved Rolly Gassmann. Vi holder udenfor så længe, at vi bliver inviteret ind for at smage. Det er ikke den billigste vin vi har smagt, men til gengæld noget af det bedste, og vi smager en del. Med en cykelkurv er der jo begrænset plads, så vi nøjes med en prisliste. Så må vi hjem og sætte krydser og vende tilbage næste dag - i bil.

Det er så den aften, hvor vi kan sidde udenfor indtil sengetid. En dejlig lun aften, men nu skal vi jo også snart hjem.
Næste dag kører op til Rolly Gassmann i Rohrschwihr med vores bestillingsseddel. Den meget flinke dame, vi handler med, taler kun fransk, men det går alligevel.
Da vi smager deres auxerroirs, mens der pakkes, må vi også have en kasse af den.

Vi cykler ned til byen og spiser dagens menu på Cheval Noir allerførst i byen. En quiche til forret og noget kylling og karryris til hovedret. Store portioner. Det hele smager godt - også vinen. En travetur på strøget inden vi tager i E.Leclerc for at gøre de sidste indkøb inden vi pakker sammen, for at køre hjemad.
Rigtigt Alsacevejr. Solen skinner og der er 23-24 gr.

Vejret har været meget omskiftelig, men det har nu ikke ødelagt ferien. Vi har jo en masse dejlige souvenirs med hjem. Det har været spændende at besøge Champagne, Bourgogne og Alsace områderne og opleve 3 meget forskellige vinområder. 
      

Til Forside

Udskriftsvenlig side